De werkmens

KORT

Verjaardag: 15 Februari                        Diploma: 50 m schoolslag –

Kleur ogen: groen                                   Lichaamsbouw: 1m82- 82kg

Favoriete boek: Millenium Trilogie   Favoriete film: The Pursuit of Happiness

Favoriete eten: Sashimi                        Vrije tijd: z’n gezin, sporten, lekker eten

 

MINDER KORT

Dieter begon op z’n vijftiende als dj bij lokale radiostations Flash, Ace en Metropolis.  De bal ging goed aan het rollen toen hij in 1989 als laureaat uit de bus kwam bij VTM’s “Nu of nooit show”. Twee jaar later startte hij als presentator bij Radio 2. Hij nam programma’s als De eerste dag, Radio Rijswijck, de Vlaamse Top 10 en Hitbox voor z’n rekening. Daarnaast verzorgde hij ook de animatie bij publiekspresentaties van Radio2 aan zee.

Onderweg bouwde hij een zangcarrière uit met z’n groep Troubles en als solo-zanger. In 1994 kreeg hij een rol in de hoofdcast van Familie.  Kort daarna presenteerde hij ook het VTM-magazine Goeiemorgen (later Goeiemiddag). Z’n resterende tijd investeerde hij als reporter/redacteur in Soes (Radio 2) en in z’n muziekproject Soapband. Na 10 méér dan geslaagde tournées breidde hij er ook nog een Soapband Kerstspecial aan op TV.

Na tal van opdrachten voor de commerciële tv en openbare radio, belandde hij in 1999 bij Event-TV – en ook daar ging hij aan de slag als presentator en reporter. Tussendoor gebruikte hij z’n getrainde stembanden om de meest diverse spotjes in te spreken. Coca-Cola, Danone, IBM, Schwarzkopf… ze hebben hun reputatie in ons land voor een stuk te danken aan Dieters stemgeluid! In 2001 lonkte, naast de ether en het beeldscherm, ook de bühne. Dieter kreeg de rol van Michel in de Vlaamse musical Ben. Waarna hij vooral in Nederland aan de bak kwam als acteur, de rol van Stuart in de serie Costa! is er maar één voorbeeld van, want het lijstje dikte aan met Rozengeur & Wodkalime, Julia’s Tango, Onderweg naar Morgen en Spangen.

Na nog eens een hoop gastrollen én productie-opdrachten voor de Vlaamse televisie (Wittekerke – Rupel – Zone Stad – Witse), kwam in het voorjaar van 2005 een cruciaal aanbod van Joop van den Ende uit Nederland. Dieter mocht de hoofdrol van Jezus vertolken in de rockopera Jesus Christ Superstar van Andrew Lloyd Webber. En zo geschiedde…250 uitverkochte voorstellingen.

Met een gezonde regelmaat stroomden de Nederlandse opdrachten binnen. Hij nam deel aan Dancing On Ice op RTL, werd, ei zo na, de Slimste Mens in Nederland en schitterde tussen de Hollandse grootheden uit het cabaret en chansonwereldje voor het Robert Long herdenkingsconcert op Nederland 1. Met Les Misérables zette hij een zeer sterke Enjolras neer in het Luxor en Carré, en aansluitend wipte hij nog even als “De Dood” bij Elisabeth binnen.

Sinds 2007 blikte Dieter, als guest, ook nog enkele afleveringen in voor Flikken, Aspe LouisLouise en FC De Kampioenen. Hij verhuisde van het mee-opgestarte Be One naar Radio Nostalgie en stampte Cirque Belge uit de grond.(een 100% Belgische Popmuziek Band)

Ook productioneel gaat het Dieter stilaan voor de wind. Hij maakt, met zijn bedrijf Long Run gcv, digitale bedrijfsclips, en tekent TV en Event formats uit. (For Lovers bruidsmagazine, Soapband Kerstspecial en Cosmo Club bijvoorbeeld).

Zijn palmares en energie is bijna oneindig te noemen. Voor Ketnet leende hij graag z’n stem voor de succesreeksen: Animalia, MI High, Sally Bollywood, Bibi en Tina, Zoë Kezako, Miss BG, enz. En je hoorde hem vast ook op het witte doek: Madagascar, Alvin & The Chipmunks, Nims’ Island, Charlotte’s Web, Horton, Flushed Away, Bee Movie, Alice in Wonderland, Rango, Superkapje,…

Voor de Australische wereldproductie WALKING WITH DINOSAURS vertolkte hij de begeesterde professor Huxley in uitverkochte Ahoy’s, Ziggo domes, Sport- en Heizelpaleizen.

In 2011 ging zowat al z’n aandacht naar z’n soloproject: VOORBIJ DE BIERKAAI, waarvoor hij zelf mee de songs schreef. Samen met producer Jo Cassiers en de hulp van enkele muzikale grootheden (Vincent Pierins, Norman Bonink, Babette van Veen, Koen Buyse, Olivier Adams,…) blikte hij een verrassende CD in. (zelfs schrijfster Kristien Hemmerechts werkte mee aan één van de nummers) Kleinkunst met een rauw randje, zeg maar.  De CD zat bij de eerste druk niet in een doosje, maar werd verpakt in een bezielend boek. VOORBIJ DE BIERKAAI verhaalt Dieters levensloop en is een ode aan z’n Struggle for Life.  In tegenstelling tot wat de roddelpers probeerde te verkondigen is het een positief en inspirerend werk.  Het boek én het album verkochten gingen een mooie 2000 keer over de toonbank.  Je vindt VOORBIJ DE BIERKAAI ook op iTunes (met een bonustrack).

De voorbije jaren kon je Dieter vooral in opnamestudio’s terugvinden. Bij SDI, Sonicville en Option bijvoorbeeld regisseerde hij tal van Vlaamse dubbings voor TV (Ketnet, VTM Kzoom, Studio 100, Disneychannel) en film. (Padddington, Martha Praat, Tim Burton’s Notenkraker, The Muppets, Shake it Up, Floopaloo, om er maar enkele op te noemen. In de Argentijnse telenovella ‘Violetta’ op Disneychannel gaf hij z’n stem aan de knotsgekke broer van Jade, Matthias. En hij vertolkte de hoofdrol in de Vlaamse versies van PLANES, als Dusty Crophopper. Tussendoor gebruikte hij al z’n ervaring ook voor het vertalen en bewerken van dubscripts (Paddington, Dummy de mummie,…) en het hertalen van de songs voor tal van series (Kapitein Sabeltand, Muddle Earth, Het Monster van Parijs, Jack en het Koekoekshart en The Book of Life (Manolo’s Magische Reis). En nog meer van al dat moois: Bad guy Ronaldo in de animatiefilm De Kampioentjes, wederom Theodore in de 4de Alvin & the Chipmunks, Scott in de remake van The Thunderbirds, de sluwe vos Nick Wilde in Zootropolis, Clank in Ratchet & Clank, Gavin in de prachtige remake van Peter en de Draak (en ook z’n zoontje Julius stemt daar in mee), balletleraar Merante in Ballerina en voor 2017 mag je ‘m verwachten als  ‘Gaston’ in Disney’s live-action remake van Beauty & the Beast.

In tussentijd lonkte Nederland nog steeds. In 2014 was er de serie over het legendarische nummer 14 op de VPRO en daarin speelde Dieter de malafide Michel Basilevitch. In de Hollandse versie van Danni Lowinski speelt hij Kevin Underwood. Voor de één-reeks De Ridder staat hij dan weer aan de goede kant van de wet als politierechter Janssens (de enige rechter die je kan vertrouwen, speelt ie zelf).

Pas in 2014 vertolkte Dieter z’n eerste theaterrol. Z’n vuurdoop was meteen raak met de hoofdrol in DE SCHAAR ERIN van het EWT in Antwerpen. Deze wereldberoemde en langstlopende theatercomedy is een whodunit die al 40 jaar loopt in Washington en ondertussen ook in Frankrijk, Spanje, Korea, Nederland, …  DE SCHAAR ERIN is wegens groot succes hernomen in 2015.

DE SCHAAR ERIN

En nog meer theater, want Dieter heeft de smaak te pakken. Bij TAS speelt hij Marc in het fantastische stuk KUNST van de wereldvermaarde Yasmina Reza. De samenwerking met regisseur Christophe Ameye leidt eind 2016 tot de casting als GASTON in de arenaversie van de musical Beauty & the Beast van de nieuwe musicalproducent Yoshi Aesaert voor Marmalade. Het wordt een formidabel succes met meer dan 60 000 toeschouwers en heel veel lof voor de mooie warme bariton van Gaston. Dieter wordt zowaar ontdekt in België als musicaltalent.

belgie_beauty_and_the_beast_1

Het klinkt allemaal als muziek in de oren. Want ook de Hafabra tournee met het Neil Diamond repertoire komt stilaan onder stoom en in the picture. Gebaseerd op de geprezen soundtrack van Jonathan Livingston Seagull draaide Dieter een volledig filmverhaal dat simultaan meeloopt tijdens het concert. Ianthe Tavernier speelt de hoofdrol en Dieters dochter Malena is de jongere versie van het hoofdpersonage. Steven Mintjens schreef alle Neil Diamondhits uit en maakte nieuwe arrangementen voor de harmonie orkesten.

Wat hebben 2017 en 2018 nog meer in petto. Een nieuwe theaterproductie in het EWT ligt al vast. De Bonobo’s (met ook nog Maike Boerdam, Daisy Thys en Linda De Ridder) is te genieten in mei en juni van dit jaar.